Gå til hovedindhold

Dagligdagen på Hestehavehusene

Læs mere om livet på Hestehavehusene: vores aktiviteter, samarbejde med lokalsamfundet, stimulering af sanserne samt maden.

 • Læs op

Indhold

  Aktiviteter

  På Hestehavehusene har vi to faste aktivitetsmedarbejdere, der hver uge laver forskellige aktiviteter for beboerne. Aktiviteterne spænder fra banko, quizzer, wellness, blomsterbinding, historieoplæsning, sang, etc. Vi tilstræber, at der er aktiviteter hver dag, og vi prioriterer også at tage beboerne med på busture, eksempelvis til Moesgård Strand. Vi lægger vægt på at have faste ugentlige aktiviteter, som skaber en tryghed og genkendelige for beboerne. Nogle af de faste aktiviteter er besøg af børn og pædagoger fra en lokal børnehave, der oftest leger i vores have eller benytter vores kreative rum. Derudover kommer en guitarist og underholder med musik og sang hver fredag.

  Af og til bliver en gruppe beboere inviteret til en hyggelig middag i vores skønne havestue, så der er mulighed for hygge og samvær med beboere fra de andre gange. 

  Samarbejde med lokalområdet

  Frederikskirken holder gudstjeneste i huset ni gange om året og to gange årligt besøger beboerne kirken.

  Derudover tilbyder kirken til tider besøg på plejehjemmet, hvor de spiller musik og synger. I kirken afholdes der også babysalmesang, hvor vores beboere har mulighed for at deltage. 

  Igennem kirken har vi også fået glæde af besøgshunden Kuki.

  Børnehaverne i lokalområdet har vi et godt samarbejde med, særligt børnene fra Børneslottet kommer hver onsdag og leger i haven. Børnene får indblik i, hvad det vil sige at bo på et plejehjem. Der laves forskellige forløb, hvor der er fokus på at efterlade små fodspor, som f.eks. tegninger, armbånd, pynt til jul og påske. Der samarbejdes på tværs af fagligheder og vi mødes på tværs af generationer. 

  De unge elever fra de lokale skoler, fritidshjem og ungdomsklubber samt efterskole lægger også vejen forbi plejehjemmet i forbindelse med projekter, hvor de gerne vil snakke med beboerne. Det kommer også gerne for at lave gymnastik, synge og spille.

  Rigtig mange af vores aktiviteter er drevet af pårørende og frivillige. Sammen kan vi skabe de rigtig gode oplevelser for beboerne. Læs mere om frivillighed. Har du mod på at give en hånd med, så kontakt forstander:

  Annette Lock Hansen, tlf.: 41 88 41 44 eller e-mail: anloha@aarhus.dk

  Hyggelige stunder med neglepleje, et veldækket bord og besøg af glade studenter fra Marselisborg Gymnasium.

  Sanserne

  På Hestehavehusene arbejder vi målrettet med at stimulere beboernes sanser. Det kan være alt fra at holde i hånden eller give et godt kram til målrettet arbejde med sanser. 

  Vi ved, at berøring sænker stressniveauet, så beboerne oplever mindre angst, bekymring og uro. Ved berøring øges beboernes selvværd og giver følelsen af at være ønsket. Berøring kan løfte humøret og give energi. Når vi taler berøring, er det altid med udgangspunkt i beboernes behov og grænser. 

  Grin og latter er vigtig for alle menneskers trivsel, og derfor har vi fokus på at skabe rammer, der fremmer det gode grin. Gennem latter styrkes både hjertet og lungernes funktion og der skabes mere energi.

  Stemninger i huset har stor betydning for, om man som beboere føler sig tryg. Mange sanser bliver svækkede, når vi bliver ældre. Det kan være en oplevelse af at høre dårligere. Måske bliver ubehagelige lyde mere fremtrædende og stressende. Det kan også være en oplevelse af ikke kunne se så godt, som kan påvirke både ens færden og trivsel.

  Når man bor på plejehjem, skal rammerne derfor være tilpasset de udfordringer, man måtte have. Vi forsøger derfor at skabe et behageligt og et roligt miljø. Morgenbrødet bliver bagt i anretterkøkkener på hver etage, så duften af nybagt brød vækker en. Lydene skal være afstemt situationen. Musik har en gavnlig effekt på den mentale tilstand og for mange kan bl.a. klassisk musik være beroligende og hjælpe dem i gang om morgen. For andre er det pop og rock, der vækker gode minder. På Hestehavehusene har sang en stor prioritet, det kan både være sang for den enkelte og fællessang, som skaber en oplevelse af glæde og samhørighed. 

  Vores motto er at ”sanser skal stimuleres ellers visner de hen og dør”.  Vind i håret og regndråber på huden er med til at lade os mærke, at vi er i live. Al bevægelse stimulerer vores balancesans. Vi har de dejligste udeomgivelser, og alle kan have glæde af at komme ud, uanset om man selv kan færdes på egen hånd eller har brug for hjælp.

  For at vide, hvordan vi bedst kan hjælpe den enkelte med at få stimuleret sanserne, skal vi kende historien og personligheden bag mennesket. Ved indflytning kommer beboeren med sin livshistorie, som vi er meget interesserede i. Alle oplysninger er relevante og bliver skrevet i beboerens journal, såfremt dette selvfølgelig ønskes. På den måde kan vi hjælpe med at tilrettelægge en hverdag fuld af meningsfuld aktivitet, gode minder og samtaler samt træning efter behov.

  I november 2023 blev vi interviewet til magasinet Vital om vores arbejde med sansestimuli. Artiklen kan du læse her: 

  Maden

  Maden på Hestehavehusene er primært økologisk (mellem 30-60% afhængig af det enkelte måltid) og vi lægger vægt på en hyggelig stemning til vores måltider. Måltiderne serveres i vores opholdsstuer, men de beboere der foretrækker at spise i sin egen bolig, har også mulighed for dette.

  Vi tilstræber, at der er en måltidsvært til middag og aftensmad, som spiser sammen med beboerne og skaber en hyggelig og tryg atmosfære.

  Når den enkelte beboer har fødselsdag, er det fødselaren, der bestemmer menuen til hele plejehjemmet – der tages selvfølgelig hensyn til enkelte beboeres specielle kostbehov.

  Maden tilberedes i plejehjemmets eget køkken, og vi serverer primært traditionel mad, som beboerne typisk har været vant til at spise i deres yngre dage.

  Der er altid kaffe på kanden – både til beboere og besøgende.

  Dine gæster er meget velkomne til at spise med sammen med dig. Maden skal bestilles 7 dage før hos en medarbejder. Se mere herunder. 

  Dine gæster må også gerne medbringe egen mad, som I kan spise i din bolig.

  Sidst opdateret: 19. april 2024